jun 072019
Skyllemiddel


“Duften af renhed” belaster vores vandmiljø unødigt og derfor er det bedst for miljøet ikke at bruge skyllemidler overhovedet. Skyllemiddel bør kun bruges til syntetiske tekstiler – hvis der er problemer med statisk elektricitet. Det er nemlig det, som skyllemiddel oprindeligt er beregnet til. Skyllemidler indeholder op til 30% tensider, vaskeaktive stoffer, der er unødvendige, idet tensiderne i vaskemidlet vasker tøjet rent. Skyllemidler indeholder som regel også parfume og farve, som heller ingen effekt har i forhold til vaskeresultatet.

Kalkbinder

Kalk i vaskevandet er et problem. Bliver kalken ikke fjernet i vaskeprocessen, vil det sætte sig i tøjet og gøre det gråt og stift. På længere sigt kan det også ødelægge vaskemaskinen. Vaskemidler er tilsat stoffer, der skal forhindre, at kalken sætter sig i tøjet, men det er ofte ikke nok. Derfor kan man med fordel bruge mindre vaskemiddel og i stedet tilsætte kalkbinder. Derved ledes der mindre vaskemiddel ud i spildevandet. Det nedsætter belastningen af vandmiljøet fra vaskeaktive stoffer i støvlerne fra militæret med 35-40%. Kalkbindere udgør i dag ikke et miljøproblem. Kalkbinder består nemlig primært af ikke belastende stoffer som fosfat, zeolith, citrat eller polycarboxylater.

Miljømærker hjælper forbrugeren

I Danmark er det muligt at købe vaskemidler, som bærer enten EU’s Miljømærke Blomsten eller det Nordiske Miljømærke Svanen. Miljømærkerne sikrer forbrugeren, at produktet hører til blandt de mest miljøvenlige. Mærkerne findes endnu ikke på skyllemiddel eller kalkbindere.